Miten Suomen huippuluokan koulutusjärjestelmä toimii?
Suomi on ollut kärkisijoilla jokaisessa Program for International Student Assessment -tutkimuksessa.
Maa rakensi kattavan koulutusrakenteen, jonka tarkoituksena on tarjota kansalaisille maksutonta koulutusta ilman umpikujia.
Suomen lähestymistapa sai innoituksensa amerikkalaisesta koulutustutkimuksesta ja John Deweyn kaltaisista filosofeista.
Suomen koulutusjärjestelmästä on puhuttu viime aikoina paljon. Sitä pidetään yhtenä maailman parhaista koulutusjärjestelmistä. Se päihittää Yhdysvallat rutiininomaisesti lukutaidossa, luonnontieteissä ja matematiikassa. Se on ollut huippusuorittaja ensimmäisestä kolmen vuoden välein järjestettävästä kansainvälisestä PISA-tutkimuksesta (Program for International Student Assessment) lähtien, joka tehtiin vuonna 2000.
Mutta jos kysyt joltakulta, mikä Suomen kouluissa on niin hienoa, saat yleensä vastaukseksi pari tai kolme faktaa. Koulupäivät ovat lyhyempiä. Siellä ei tehdä standardoituja kokeita. Kaikkien on oltava fiksuja, koska suomen kieli on painajainen.
Vaikka nämä faktat ovat totta - paitsi tuo viimeinen - he kaipaavat Suomen hyvin haravoituja metsiä puidensa vuoksi. Suomen koulutusjärjestelmä toimii, koska sen koko rakenne on rakentunut useiden keskeisten periaatteiden ympärille. Ensinnäkin yhtäläinen pääsy koulutukseen on perustuslaillinen oikeus. Toinen tärkeä periaate on se, että ihmisen on saatava valita koulutuspolkunsa, joka ei saa koskaan johtaa umpikujaan.
Näin Suomen koulutusjärjestelmä toimii näiden periaatteiden mukaisesti.
Varhaiskasvatus
Suomen varhaiskasvatus on suunniteltu leikin kautta oppimisen käsitteiden ympärille.
Kuvittele, että olet suomalainen vanhempi (tai olet sellainen, jolloin hyvää päivää). Olet saanut valtion tukemaa äitiyslomaa, äitiysavustusta ja jopa sängyksi kelpaavan vauvanhoitolaatikon, joten voit nauttia ensimmäisistä kallisarvoisista kuukausista yhdessä parhaista lapsikasvatusmaista. Nyt alat miettiä lapsesi koulutusta.
Älä huoli, sinulla on aikaa. Suomalaisten lasten on mentävä kouluun vasta 6-vuotiaana, jolloin esiopetus alkaa. Voit viettää nuo ensimmäiset vuodet vapaasti leikkien, opettaen ja tutustuen pienokaisesi kanssa. Jos haluat aloittaa lapsesi opinnot aikaisemmin, Suomen järjestelmä tarjoaa myös laajan varhaiskasvatusohjelman.
Opetushallituksen verkkosivujen mukaan ohjelmassa käytetään "leikin kautta oppimisen" mallia, jolla edistetään "tasapainoista kasvua". Vaikka varhaiskasvatuksen kansallinen perusopetussuunnitelma ohjaa varhaiskasvatuspalveluja, paikallinen kunta huolehtii varhaiskasvatuspalveluista, ja sillä on laaja itsemääräämisoikeus, jolloin paikalliset hallintoviranomaiset voivat päättää budjetista, luokkakoon suuruudesta ja kasvatustavoitteista.
Siitä peritään maksu, mutta sitä tuetaan voimakkaasti. Vanhemmat maksavat noin 14 prosenttia kokonaislaskusta, mutta yksittäisten kotitalouksien taakka perustuu tuloihin ja lasten lukumäärään. Ohjelma on ilmeisen suosittu, sillä 3-5-vuotiaiden lasten ilmoittautumisaste Suomessa on lähes 80 prosenttia.
Peruskoulutus (sekä ilmainen ateria)
Kun lapsesi täyttää 7 vuotta, on peruskoulutuksen aika. Suomi ei jaa perusopetusta ala- ja yläasteisiin. Sen sijaan se tarjoaa yksiosaisen opetuksen yhdeksän vuoden ajan, 190 päivää vuodessa. Kuten varhaiskasvatuksen kohdalla, päättäjät jättävät paikallisille koulujen johtajille ja opettajille runsaasti tilaa tarkistaa ja uudistaa opetussuunnitelmaa vastaamaan oman oppilaskuntansa tarpeita.
"Ideologiana on ohjata tiedottamalla, tukemalla ja rahoittamalla", kirjoittaa Opetushallitus (joka asettaa opetussuunnitelmien perusvaatimukset). Heidän ilmoittamansa perusopetuksen tavoite on "tukea oppilaiden kasvua kohti inhimillisyyttä ja eettisesti vastuullista yhteiskunnan jäsenyyttä sekä antaa heille elämässä tarvittavat tiedot ja taidot". Tähän liikkumavaraan kuuluu se, mitä kokeita tehdään, miten oppilaiden edistymistä ja tarpeita arvioidaan ja jopa mahdollisuus laatia päivittäiset ja viikoittaiset aikataulut.
Tällainen itsenäisyys saattaa kuulostaa joidenkin vanhempien mielestä pelottavalta. Entä jos lapsesi viettää koko päivän opettelemalla Konami-koodin fenomenologisia regressioita? (Vaikka se olisikin kiehtovaa). Suomalaisilla vanhemmilla ei kuitenkaan ole tällaisia huolia, sillä opettaminen on Suomessa erittäin arvostettu ja ammattimainen ala.
Useimmilla opettajilla on maisterin tutkinto, ja perusopetuksen opettajilta vaaditaan maisterin tutkinto. Kahdeksankymmentä prosenttia perusopetuksen opettajista osallistuu myös ammatilliseen täydennyskoulutukseen. Tämä oppimisen ja jatkuvan kehittämisen taso takaa, että Suomen opettajat ovat perehtyneet opetuksen tieteeseen - ironista kyllä, he saavat inspiraatiota menneen ajan amerikkalaisesta pedagogiikasta.
Kirjoittanut Kevin Dickinson