Valtaosa pienistä ja keskisuurista yrityksistä käyttää aktiivisesti IT:tä. Yleinen suuntaus on yritysten haavoittuvuus kyberhyökkäyksille, mikä johtaa taloudellisiin menetyksiin ja mainehaittoihin. Tämä alttius johtuu usein riittämättömistä kyberturvallisuustoimenpiteistä, henkilöstövajeista, taitojen puutteesta ja muista kyberkestävyysongelmista.
Vastaamaan kasvavaan tarpeeseen kyberturvallisuustoimenpiteistä, Vilnan yliopisto tekee yhteistyötä seitsemän eurooppalaisen maan kumppaneiden kanssa toteuttaakseen kolmivuotisen CyberAgent-projektin. CyberAgent-projektin ensisijainen tavoite on perustaa alusta kyberturvallisuustiedon ja -taitojen vahvistamiseksi yrittäjyydessä. Hankkeen on tarkoitus hyödyttää pieniä ja keskisuuria organisaatioita, korkeakouluja ja ammatillisia koulutuslaitoksia, mahdollistaen heille koulutusmateriaalien soveltamisen omiin pyrkimyksiinsä.
Projekti näkee tutkimuksen, jota käytetään ammatillisten ja korkeakouluopiskelijoiden koulutusmateriaalien kehittämisen perustana. Ohjelma tarjoaa koulutusta pienten ja yksityisten organisaatioiden työntekijöille, erityisesti keskittyen naisten osallistumiseen. Lisäksi projekti edistää myös yhteistyötä ja hyvien käytäntöjen jakamista kyberturvallisuuskäytäntöjen osalta korkeakoulujen, ammatillisten koulutuksen tarjoajien, pienten ja keskisuurten yritysten ja organisaatioiden kesken.
CyberAgent-projekti käynnistettiin aikaisemmin tänä vuonna, heinäkuussa, ja se toteutettiin etänä. Lokakuun 3. ja 4. päivänä kaikkien projektikumppaneiden edustajat osallistuivat kokoukseen Vilnan yliopiston Kaunasin tiedekunnassa keskustellakseen seuraavista sisällönkehitysaktiviteeteista, asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta, projektin levittämisestä, kyberturvallisuuskysymysten haasteista ja monista muista projektin aktiviteeteista.
CyberAgent-projektia tukee Erasmus+ -ohjelma. Projektiyhteisö koostuu seuraavista korkeakoulutusta, ammatillista koulutusta, voittoa tavoittelemattomia organisaatioita ja liike-elämää edustavista organisaatioista:
• Vilnius University (Liettua)
• Liceul Tehnologic, “Grigore C. Moisil” Buzau (Romania)
• Women4Cyber Mari Kert – Saint Aubyn Foundation (Belgia)
• Ecosistemas Virtuales Y Modulares SL (Espanja)
• Prios Kompetanse AS (Norja)
• Teknopark Istanbul Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi (Turkki)
• Hackeru Polska Spolka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia (Puola)
• Olemisen Balanssia Ry (Suomi)
Projektikoordinaattori – Vilnan yliopiston Kaunasin tiedekunta.
Projektin johtaja tohtori Renata Danielienė, Sosiaalitieteiden ja soveltuvan informaatiotieteen instituutti..
Rahoitettu Euroopan unionin toimesta. Kuitenkin esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat vain tekijän/tekijöiden omia eivätkä välttämättä heijasta Euroopan unionin tai Euroopan koulutus- ja kulttuuritoimiston (EACEA) näkemyksiä. Euroopan unionia tai EACEA:ta ei voida pitää vastuullisena niistä.

